Луната се отдалечава от Земята! Дните и нощите се променят

Луната

Дните и нощите на Земята са на път да се променят, тъй като естественият ѝ спътник променя скоростта си на върнете и се отдалечава, съобщава вестник Индипендънт.

С всяка година Луната се отдалечава с между 3-4 сантиметра, като това се отразява върху продължителността на дните и нощите. Промяната в скоростта на спътника се отразява и върху ротацията на нашата планета.

Колкото повече Луната се отдалечава от Земята, толкова по-бавно ще се върти нашата планета, уточняват учените от университета на Уисконсин-Медисън.

Те са установили, че преди 1.4 милиона години орбитата на Луната се е намирала много по-близо до орбитата на Земята. Осите им били с различно разположение, а денонощието е продължавало само 18 часа.

Отдалечаването на Луната въздейства на Земята както протягането на ръцете на въртящ се фигурист, пояснява професор Стивън Майърс, като допълва, че този процес не е завършен.

Земята

Но вероятно ще отнеме милиони години, преди Луната да се отдалечи дотолкова, че промяната на земните денонощия да се усетят осезаемо.

Учените са направили изчисленията за въртенето на Земята по седиментите в скала на 90 милиона години и информацията, които те са им дали за климатичните цикли.

Предполага се, че Луната е парче, отделено от Земята при сблъсък с друг космически обект. Първоначално се е намирал в непосредствена близост, но след това е започнал да се отдалечава.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари