Учени синтезират нов елемент от Менделеевата таблица

Менделеева таблица

Елемент под номер 119 може да бъде добавен към таблицата на Менделеев, ако опитите на учените към японския институт Рикен приключат с успех. Същата група откри нов химичен елемент преди няколко години.

Благодарение на ускорителя за елементарни частици учените откриха елемент с номер 113. Той беше наречен нихоний (Nh) - от думата Нихон, както японците наричат страната си.

От Менделеевата таблица елементите, които могат да се открият в природата, са до номер 92. Останалите до 118 са получени чрез изкуствен синтез.

След японците и учени от Русия синтезираха химичен елемент. В таблицата на Менделеев той е под номер 118 и носи името оганесон (Og). Кръстен бе на физика Юрий Оганесян, който е патрон на руската академия на науките.

На Земята не се срещат елементи, по-тежки от урана, имащ пореден номер 92 в Менделеевата таблица, тъй като са радиоактивни и ядрата им са се разпаднали за повече от 4 милиарда години земна история. Всички по-тежки елементи се синтезират в специални условия.

Ядрата на свръхтежките елементи са крайно неустойчиви и се разпадат за частици от секундата на по-малки ядра и частици.

нихоний (Nh)
Снимка: Twitter

Едва пред 50-те и 60-те години на миналия век физиците разработиха теория, според която някой свръхтежки елементи могат да съществуват часове и дори дни, а според някои учени и милиони години.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари