Почитаме свети Доротей! Вижте кой трябва да почерпи днес

Именни дни

На 5 юни Българската православна църква отдава почит на свети Доротей, който е бил начело на православната църква цели 50 години. Името му идва от гръцки и означава божи дар.

На този ден черпят някои от най-хубавите български имена. Сред тях са Дора, Тея, Доротея, Дори, Дорина, Дориана и Дориан.

Когато император Диоклетин е преследвал християните, свети Доротей е успявал да се укрива и да остане жив, за да проповядва християнската вяра.

При управлението на император Константин Велики свети Доротей застава начело на православната църква. Той успял да покръсти много езичници и да разпространи християнската вяра на Балканския полуостров.

Свети Доротей
Снимка: dveri.bg

Но когато Константин бил изместен от император Юлиан Отстъпник, преследването на християните отново започнали. Свето Доротей бил заловен, измъчван и накрая екзекутиран.

Той умира на 5 юни 361 години в град Одесос, който е днешна Варна. Делото му обаче не остава забравено и в последствие се пишат много жития за личността на свети Доротей.

Смята се, че и самият Доротей е писал, като вероятно първите преводи на жития за светите апостоли, старозаветните пророци и христовите ученици са негово дело.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати