Откриха мумия в музей след 151 години

1 от 3 Снимки
Мумия

Саркофагът, който може да видите в нашата галерия, е в музея отдавна. Мумията в него бе открита 151 години след донасянето му.

Да кажем, че току-що сте наследили стар куфар от дядо ви. Баба ви ви казва, че е празен, но вие все пак искате да проверите. Е, очевидно не всеки е толкова заинтересован да изследва непознатото. След 150 години кураторите в музея Никълсън в университета в Сидни откриват, че един прекрасен египетски саркофаг в колекцията все пак не е празен.

Саркофагът е придобит през 1860 година в Египет от Чарлз Никълсън, бивш канцлер на университета в Сидни. Оттогава е и в музея на университета, носещ името му. В архивите от 1948 година е упоменато, че съдържа смесени отломки. Оттогава е потънал в забвение.

Когато кураторите в музея отварят саркофага отново през 2017 г., те откриват много повече, отколкото очакват. Мумията, която е силно разкъсана, е със запазени около 10% от тялото.

Йероглифите на капака казват, че саркофагът е принадлежал на Мер-Нейт-ит-ес, жрица на храма на Секмет. Най-вероятно мумията е с благородно потекло. Саркофагът датира от 26-та династия, около 664-525 г. пр. Хр. Това означава, че е на около 2500 години.

Първоначалните изследвания считат, че вероятно останките са от един човек на около 30 години, но не са сигурни дали са на мъж или жена. Ковчегът и неговото съдържание вече са сканирани с лазер, за да се създаде 3D модел и да се изпратят за подробно компютърно томографско сканиране.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари