sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Пандора може наистина да съществува

Пандора може наистина да съществува

Пандора може наистина да съществува
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В съзвездието Алфа Кентавър наистина може да съществува планетата Пандора, населена със сини аборигени. И да се доберем до тях в обозримо бъдеще - задачата не е толкова сложна.

Режисьорът на "Аватар" Джеймс Камерън пише сценария на филма преди 15 години. Тогава е решил да помести своя измислен извънземен свят в реална и близка до Земята звездна система - Алфа Кентавър. Разстоянието до нея е малко над 4 светлинни години.

Сега се оказва, че Джеймс Камерън може би ще се окаже пророк. Още преди три години учените са потвърдили възможността за съществуването на фантастичния свят на американския режисьор.

Хавиер Гедесом и Грег Лафлин от Университета на Калифорния разкриха, че в Алфа Кентавър наистина съществува скалиста планета, подобна на нашата. Освен това условията на повърхността й са подходящи за живот.

"Ако има светове като Пандора, ние ще ги открием в следващите 10 години, обещава водещият специалист в Центъра за астрофизика Лиза Калтенгер. - И е напълно възможно да я открием именно в района на Алфа Кентавър, където звездите са много сходни с нашите".

Действието в "Аватар" се развива през 2145 година. Ще съумее ли наистина човевеството до това време да достигне Пандора, ако тя съществува и на нея има живот?

Най-бързият космически кораб, построен от хората, е Вояджър 1. Скоростта му достига до 17 километра в секунда. При тази скорост пътуването до Алфа Кентавър ще отнеме 74 хиляди години.

Така например, в момента до Марс може да се стигне само за 39 дни. Но за междузвездна експедиция, скоростта на Вояджър е твърде ниска.

Бъдещите космически двигатели, вероятно ще се движат с много по-висока скорост. В момента американската агенцията DARPA работи по така наречения проект "Орион". Той предвижда построяването на космически кораб, на които ядрено гориво ще създава тягата на двигателите.

За да се стигне до Пандора обаче, например за 40-50 години, земните космически кораби ще трябва да се движат със скорост 30 хиляди километра в секунда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest