Край на търсенето на тайна стая в гробницата на Тутанкамон

1 от 10 Снимки
Луксор

Нови открития около гробницата на Тутанкамон доведоха до немислим обрат. Властите в Египет прекратяват търсенето на скрити помещения в зданието.

Причината за решението на властите е взето след ново откритие. Преди време международна група от египтолози започна нови проучвания на сградата. Те бяха убедени, че има голяма вероятност в гробницата, която е на възраст около 3000 години, да има тайна стая. Една от най-лансираните теории твърдеше, че в скрито помещение може да се намира гробницата на царица Нефертити, която според някои учени е майка на Тутанкамон.

Сагата с търсенето на тайната стая бе провокирано от британския археолог Никълъс Рийвз. На базата на снимки с висока резолюция той съзря вратата на неоткритата стая още преди няколко години. В статията си Погребението на Нефертити от 2015 г. ученият изложи теорията, че гробницата поначало е била строена за Нефертити - съпругата на фараона Ехнатон, баща на Тутанкамон. Ето защо предположи, че останките ѝ може да са именно в дълбините на гробницата.

До този момент ДНК анализите доказват, че баща на Тутанкамон е Ехнатон. Учените обаче все още спорят за това коя е майката на така рано починалия фараон. Теорията на Рийвз казва, че след внезапната смърт на младия Тутанкамон се е наложило той спешно да бъде погребан във външната камера на гробницата на Нефертити в Долината на царете в южната част на Египет.

Много е вероятно именно силната майка да е управлявала Египет между смъртта на своя съпруг и възкачването на престола на Тутанкамон. Нейните останки и до днес не са открити. Легендата около личността ѝ обаче се заражда от запазения неин скулптурен портрет. И до днес тя остава една от най-известните жени на древността с необикновената си красотата, надживяла хилядолетията.

В началото всички вярваха на теорията за тайното помещение. Бе направено радарно сканиране на гробницата, данните от което по-скоро потвърждават теорията. Тогава министърът на културното наследство на Египет коментира, че с 90% сигурност може да се приеме, че в гробницата има тайно помещение. Последва второ изследване, което потвърди теорията, давайки надежди, че предстои археологическата сензация на века.

Всички надежди обаче рухнаха. Преди дни бе направено дълбоко сканиране с георадар. Изследователи от Торинския университет опровергаха напълно тезата за тайно помещение. Картината показва, че зад стената на гробницата няма нищо. Ето защо всички проучвателни дейности вече са прекратени.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати