Тези снимки на НАСА показват, че Слънцето може да свети в синьо

Американската космическа агенция НАСА публикува кратко видео, от което се вижда, че Слънцето ни може да се свети и в синьо, а не само в златисто, както сме свикнали да го виждаме.

Видеото показва активността на магнитното поле на звездата в нашата планетна система. Промяната в цветовете на Слънцето е заснета от спътника на Обсерваторията за слънчева динамика (SDO) в края на април.

За заснемането на кадрите са използвани светлина от дълбокия ултравиолетов диапазон. Благодарение на това се вижда единична област на слънчева активност. Запечатано е и движението на материята по дъгите на силовите линии на слънчевото магнитно поле.

Нашето Слънце в е процес на стареене и по тази причина ротацията му се забавя. Методът, по който се определя неговата възраст се нарича жирохронология.

Това изследване е установило, че всяка звезда освобождава част от масата си под формата на звезден вятър. Този звезден вятър обаче блокира ротацията и звездата реагира с промяна в магнитното си поле.

Учените от университета Карнеги са на мнение и че този процес става все по-често, заради което магнитните полета на Слънцето са на път да се преобърнат. Промяната ще е постепенна и е част от звездната еволюция.

Възможността да се определи възрастта на звезда е важна, за да се увеличат познанията ни за това как тя и заобикалящите я обекти са еволюирали с годините и да се предскаже как ще се променят в бъдеще, отбелязват още учените.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати