Планета на тъмнината изумява учените със способностите си

Планета на тъмнината изумява учените със способностите си

Планета, чиято една половина е в непрекъсната тъмнина, изуми астрономите. Това космическо тяло демонстрира и способности със светлината, каквото не са виждани до момента.

Тази планета поглъща 99% от светлината, която достига до нея. Въпреки че не се намира в близост до звездата в своята галактика, на планетата цари тъмнина, което е истински парадокс.

Още по-интересното е, че не се върти около оста си. Едната ѝ половина винаги е обърната към източника ѝ на светлина, а другата - не. Така на едната част от планетата винаги е ден, а на другата - цари безкрайна нощ.

Обектът носи името WASP-104bе и освен с необичайната тъмнина, е известно и че е съставена предимно от сгъстени газове. Размерите ѝ са подобни на тези на Юпитер, която е най-голямата планета в Слънчевата система.

Планета на тъмнината изумява учените със способностите си

WASP-104bе е по-тъмна и от въглен, твърдят откривателите ѝ и се намира на 470 светлинни години от нас.

Но въпреки чудатостта си новооткритата планета не е най-тъмната, с която са се сблъсквали астрономите. Все още най-тъмният обект в Космоса си остава TrES-2b, която е открита през 2011 година от астронома Дейвид Килинг.

Повечето планети отразяват светлината от звездата в своята система, като Венера например отразява слънчевата светлина на 70%, докато по-далечните планети отразяват само 10% от светлината.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати