Еврика! Ензим мутант спасява планетата ни от пластмасата

Рециклиране на пластмаса

Мутирал ензим ще помага на човечеството да рециклира пластмасата. В него може би ще открием спасението на света.

Международен екип от учени случайно стигна до откриването на мутирал индустриален ензим. Той има най-невероятната и непонятна до този момент способност - да разгражда пластмаса.

Изследването е проведено на база на друго, проведено през 2016-та година в Япония. В него бе открита бактерия, която при еволюцията си започва да се храни с пластмаса. Оттогава до днес са проведени куп тестове, с които да се установи механизмът, благодарение на който процесът става възможен.

Ензим, разграждащ пластмаса

Нещо, което яде пластмасата, която задръства планетата ни бавно и сигурно – това е нова територия за учените. До ензима се стига по грешка. Мутантът започва да действа само след няколко дни, докато в природата процесът на разграждане започва след векове.

Най-добри резултати са показани с тънки бутилки за вода и безалкохолни напитки за еднократна употреба. Те са и голяма част от боклука, който замърся планетата ни, което е една доста добра новина.

Всяка минута в света се продават около милион пластмасови бутилки. Едва 14% от тях се рециклират. Учените са си поставили цел – да успеят да рециклират по-голяма част от пластмасата чрез бактерията, която разрушава връзките на молекулярно ниво.

Пластмасови отпадъци

Резултатът е нов ген, който е и удобен за употреба. Основната цел пред тях днес е да успеят да създадат естествен начин за рециклиране на пластмаса.

За целта трябва да подобрят устойчивостта на тези ензими към висока температура, защото когато пластмасата е разтопена, тя се разгражда по-бързо.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари