Първият музей в Космоса ще е на Луната

Луната

Луната е първото небесно тяло в Космоса, така старателно изучено от човеците. Ето защо не е чудно, че именно там ще се изгради първият музей в Космоса.

НАСА иска да запазим за поколенията следите от мисиите Аполо. С подкрепата на Белия дом учените искат да се създаде първия музей в Космоса. Ето защо той ще е на Луната, където успешно кацнаха 6 от мисиите Аполо.

На Луната днес вече има тонове оборудване и следи от първите хора, стъпили върху нея. От Белият дом се притесняват, че лунните мисии на други държави могат да унищожат тези места с научно и историческо значение.

На 16 юли 1969 г. ракетата Сатурн 5 потегли към естествения ни спътник. На борда бяха трима астронавти, двама от които – Армстронг и Олдрин, трябваше за първи път да стъпят на Луната и да извършат няколко научни експеримента. Три дни по-късно мисията, наречена Аполо 11, достигна своята цел. Спускаемият модул Ийгъл кацна успешно в Морето на спокойствието - един от районите на Луната, до който сега Белият дом не иска никой да се приближава.

Музей на Луната

Днес вече няколко държави, в това число Русия и Китай, искат да изпратят космонавти на Луната в следващите 5 до 10 години. Според американците, ако те кацнат близо до местата, посетени от мисиите Аполо, ще им нанесат непоправими щети. От тук възниква и идеята артефактите да бъдат защитени и консервирани за следващите поколения като гигантски музей в Космоса.

Бъдещите заселници и посетители на Луната ще имат привилегията да посетят тези места и да се запознаят с какви машини първите хора преди много, много време са кацали на Луната. За да подкрепи идеята си, в интернет НАСА представи впечатляваща виртуална разходка по Луната в ултрависока резолюция. На уникалните фотоси, направени от роботизиран апарат, за първи път толкова детайлно се виждат следите от мисиите Аполо и топографските особености на лунната повърхност.

Космос

Изграждането на музея на Луната най-вероятно ще започне през следващата година. Така то ще съвпадне с 50-годишния юбилей от първите стъпки на човека върху Луната.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари