НАСА стартира лов на екзопланети

1 от 3 Снимки
Лов на екзопланети

НАСА пуска ловец на екзопланети. Орбиталната обсерватория TESS за търсене и изучаване на този тип планети и тяхната атмосфера им ще бъде изстреляна на 16 април.

Уникалният по рода си апарат дава възможност на учените да намират подходящи за извънземен живот планети. Те трябва да са с твърда повърхност, намиращи се в обитаемата зона на своите звезди.

Космическият телескоп на НАСА ще наблюдава 200 хиляди ярки звезди. Всички те ще се намират на относително близко разстояние от Слънцето. С негова помощ учените планират да следят астрономическите преминавания - явление, при което небесно тяло закрива звездата, около която се върти. Това ще им даде възможност да определят размерите на планетата, плътността на атмосферата и нейният състав.

Орбиталната обсерватория TESS надминава възможностите на космическия телескоп Хъбъл. Само огледалото му е с диаметър 6.5 метра, което му позволява да събира много повече светлина. И въпреки че наземните системи са способни да изследват голяма част от звездното небе, атмосферата на Земята силно влошава качеството на получаваните от тях данни.

Те могат да фиксират спад в яркостта чак когато той достигне един процент, докато скалистите планети намаляват блясъка на звездата си в момента на преминаване пред нея с част от процента. Това ще позволи на TESS да открива екзопланети, достатъчно отдалечени от своята звезда, за да може на тях да има течна вода – основна предпоставка за наличието на живот.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари