Ужас! Китайската космическа станция може да падне върху България до дни

1 от 3 Снимки
Тянгун-1

Страховита новина за България. Космически отломки ще се сгромолясат върху страната ни.

Сблъсъкът се очаква между 31 март и 2 април. В този период на Земята да падне китайската космическа станция Тянгун-1 или т.нар. Небесният дворец. По данни на центъра за следене на космическите отломки, той ще падне около 42-я паралел.

Справката на Центъра за следене на космическите отломки в Европейската космическа агенция (ЕКА) бе обявена публично. С всеки час прогнозите затварят широкия времеви прозорец. Въпреки това никой все още не може да каже кога са точната дата и час на сблъсъка. Под въпрос остава и зоната, в която ще паднат отломките.

До този момент учените са изяснили, че в Северното полукълбо ужасът може да се случи около 42 паралел. На тази географска ширина в Европа са Испания, Франция, Италия, Черна гора, Албания, Сърбия, Македония и България. Като нищо всяка от тези държави може да изтегли късата клечка.

Станцията Тянгун 1 е необитаема от 2013 г. насам. През 2016-а наземният контрол загуби изцяло връзка с апарата. Небесният дворец е дълъг 12 м и тежи 8.5 тона. В момента обикаля около Земята на височина около 250 км.

Тянгун 1 ще влети в земната атмосфера със скорост почти 30 000 км/ч. За щастие на земляните по-голямата част от нея ще се разпадне и ще изгори. За съжаление обаче има доста голяма вероятност отломки с тегло до 200 кг да достигнат Земята. Сред тях са има и резервоари с токсични вещества.

Колкото повече се доближаваме до удара, толкова по-ясни ще са прогнозите за точния ден и час. От космическата агенция ще предупредят застрашената държава възможно най-рано.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати