sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Търсят престъпници по бактериални отпечатъци

Търсят престъпници по бактериални отпечатъци

Нина НордНина Норд
Джедай
788526
Търсят престъпници по бактериални отпечатъци

Учени твърдят, че надежден източник на информация за личността на даден човек са не само дактилоскопичните отпечатъци, които оставят пръстите му, но също така бактериите.

Те са уникални за всеки човек и се разпространяват върху повърхността на кожата му, без той дори да подозира. ДНК-то на тези бактерии, които живеят върху тялото на човека, е уникално за всеки отделен индивид.

Затова разпознаването на даден човек по този фактор е абсолютно безпогрешно. Върху кожата на човешките ръце живят 150 вида бактерии. От тях само тринадесет процента са разпространени и сред останалите хора.

Всички оставащи проценти, а именно 87, са бактерии, които имат уникално ДНК. По време на лабораторни експерименти учените вече са доказали, че бактериите могат да се проследят.

Това става по следите, които хората оставят по предметите, когато ги пипат. В един от експериментите учените сравнили бактерии, събрани от отделни клавиши на компютърна клавиатура, с бактериите на хора, които ползват тази клавиатура.

Търсят престъпници по бактериални отпечатъци

Те ги сравнили също така и с бактериите на хора, които никога в живота си не са се докасвали до въпросната клавиатура. Оказало се, че бактериите от клавиатурата са същите като по ръцете на този, който е работил с клавишите.

Учените направили още един експеримент. Тогава използвали девет компютърни мишки, а броят на непознатите хора, които не са докосвали мишките, нарочно бил увеличен до 270 души.

Веднага станало ясно, че бактериите от мишките са еднакви само с бактериите на деветимата души, които са ползвали мишките. Останалите участници в експеримента имали съвсем различни данни.

В трети експеримент учените успешно доказали, че бактериите, които човек оставя върху предмети, които са се допирали до кожата му, живеят не по-малко от две седмици.

Това дава голяма възможност на криминалистите да ги използват в качеството на допълнителен източник на информация при разследването на различни видове престъпления.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати