Най-ценните данни на човечеството се съхраняват на това място! Вижте го

1 от 6 Снимки
Свалбард

Най-ценните данни на човечеството се съхраняват в сейф. Той е заровен в планина в студената пустиня на Норвежкия архипелаг Свалбард.

Т.нар. Арктически сейф съдържа милиони мостри от семена от почти всяка държава на планетата. Той трябва да се съхранява на възможно най-добре. Целта му е да съхрани мострите на сигурно като превантивна мярка срещу евентуална глобална катастрофа като ядрена война или удар от астероид, например.

Една от най-големите световни тайни е, че наскоро този сейф е получил нов съсед – нов Световен сейф. В него не се пазят семена, а едни от най-важните книги и документи на човечеството. Това буди притеснението, че нашият свят бавно, на абсолютно сигурно е тръгнало към самоунищожението си.

Отговорна за изграждането на съоръжението е норвежката технологична компания. Технологията, която са използвали за създаването на сейфа, гарантира, че ценностите вътре могат да бъдат запазени за поне 1000 години.

Името на новият сейф е Арктически Световен Архив. В него има документи от правителства и изследователски организации от цял свят. Интересното в случая е, че фирми и дори частни лица също могат да заплатят за това тяхната информация да бъде съхранена поне до следващото хилядолетие.

Отговарящите за направата на сейфа са предпочели да съхранят данните не на цифрови носители, а в аналогов вид. Това означава, че са съхранили всичко на фоточувствителен филм, за който са убедени, че е много по-сигурна алтернатива на всичко цифровизирано.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати