Учени стартираха невидимата революция

Учени стартираха невидимата революция

Невидимата революция, за която досега сме гледали във фантастичните филми, вече стартира! Учени създадоха триизмерна невидима пелерина, която е в състояние да скрие предмети като отклонява светлинните лъчи.

"Това е много вълнуващо. Човечеството винаги е харесвало фантазията за невидимост и невидимо наметало. Открихме и първото доказателство в подкрепа на твърдението, че технологията функционира", заяви пред Ройтерс Толга Ергин от Технологичния институт в Карлсруе, където разработиха триизмерното устройство.

Ергин обаче уточни, че учените ще достигнат до момента, в който ще могат да накарат хора, коли или още по-големи предмети да изчезват, след още дълги години работа.

При създаването на невидимата пелерина, Ергин и колегите му са използвали фотонни кристали. Пелерината е съставена също от специални лещи. Наметалото частично изкривяват светлинните вълни и потискат разпръскването на светлината.

"Научихме нови неща за принципа на действие на трансформационната оптика и направихме първата стъпка към създаване на триизмерни структури в тази област", допълва още Толга Ерин.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
25.01.2014 11:17
От кого ще ни пазят, от самите тях ли ?
0
0
qhnalametlata
qhnalametlata
02.07.2013 10:10
Щот` не са питали Хари Потър, затова :))) та ми откриват сега пелерина "невидимка".
0
0