Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Уникално! НАСА показа снимки на сливане на галактики

Уникално! НАСА показа снимки на сливане на галактики

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371

Удивителни снимки на сливане на две галактики се появиха в мрежата. Те бяха публикувани от НАСА и са дело на телескопа Хъбъл.

Телескопът Хъбъл продължава да е изключително ползотворен в работата си. Благодарение на него учените са се сдобили със снимка на ранен стадий от процес на галактическо сливане. Фотото определено си заслужава усилията.

Заснетите галактики са на 350 млн. светлинни години от Земята. Те се намират в съзвездието Кит. Преди да се превърнат в еднородна структура, те ще се приближават една до друга още няколко милиона години.

Сливанията на галактики не е нещо необичайно за Вселената. Същото предстои да се случи и с нас. Нашата галактика Млечен път ще започне подобно сливане със съседната Андромеда след около 4 млрд. години.

Телескопът Хъбъл се оказва една от най-добрите инвестиции на НАСА за всички времена. Миналата година той засне кадри от сливане на други две галактики на около 60 млн. светлинни години от Земята в съзвездието Лъв. Днес те вече са толкова близо една до друга, че си влияят силно. Гравитационните сили в такъв момент ги изкривяват до неузнаваемост. Ето защо при сливане галактиките придобиват необичайни и уникални форми.

Кадрите от Хъбъл са наистина уникални. Те са съставени от отделни експозиции, заснети от камерата на телескопа /виж галерията/, и определено ще ви оставят без дъх.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2
50
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
13.03.2018 12:23
и къде точно са снимките, които ще ни "оставят без дъх"?!
0
0