Под ледовете на Антарктида има живот

айсберг

Има живот под ледовете на Антарктида, неочаквато откриха учени от НАСА, докато изследваха пластовете ледена обвивка.

Те откриха живо същество на близо 200 метра надолу в леда. Става въпрос на далечен роднина на скаридите, наречен Lyssianasid amphipod. Екземплярът е с размер около 8 сантиметра. На цвят той е розово-оранжевикав.

Екипът на НАСА вкарал камера през дебелата ледена покривка до морските дълбини. Там е място, на което властва пълна тъмнина. На около 190 метра от повърхността камерата засякла ракообразното същество.

Откритието разбива всички хипотези относно средата, в която може да съществува живот.

"Започнахме работа с идеята, че няма да открием нищо. Но това малко създание озари полярния ни ден. сивия ни полярен ден", признава Боб Биндшадлър от изследователския екип.

Учените имат обяснение за откритието си в арктическите води. Те казват, че около Антарктида океанът търпи сложна циркулация, благодарение на която до континента достигат по-топли и богати на хранителни вещества води. Именно по този начин е възможно да се поддържа живот в студените и тъмни води под ледената шапка.

"Откритието бе голяма изненада за нас. Мислехме, че просто ще изследваме дълбоката дупка в тъмната и студена вода, и не сме очаквали, че ще видим някакъв живот", допълва още Биндшадлър.2

Рейтинг

5 4
4 4
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати