Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Най-после! Лъсна истината за Луната

Най-после! Лъсна истината за Луната

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371

Нова теория за образуването на Луната е на път да преобърне представите ни за спътника на Земята. Няма да повярвате от какво и как е направена.

Новото обяснение за образуването на Луната е много по-реалистично. До този момент се смяташе, че тя се е образувала от удар на космически обект с размера на Марс в Земята преди около 4.5 милиарда години. Отломките с времето са се събрали и са формирали познатата ни Луна.

Теорията обаче никога не е била потвърдена. За да се получи достатъчно маса за подобен сценарий, е нужно много-много време. Освен това за подобен ефект е необходим удар под конкретен ъгъл и точно определен размер на космическото тяло. И дори двете условия да са изпълнени, моделът не винаги се получава.

За новата теория не е нужен точен удар. При нея се залага на т.нар. синестия - нов вид планетарен обект, предложен от Саймън Лок и Сара Стюарт през 2017 г. Тези обекти се образуват, когато сблъсък между големи астрономически тела води до въртяща се маса от разтопена и вапоризирана скала.

При новата теория всичко също започва със сблъсък. При него обаче Луната не се формира от отчупило се от Земята парче. Това става със синестия. С охлаждането вапоризираната скала в пръстена се кондензирала и наслагала върху нея. С времето тя се е свила и от парите се появили Земята и Луната. Противно на досегашната теория, това се е случило бързо, за няколкостотин години.

Новата теория изглежда много по-логична от сегашната. Тя обяснява някои от характеристиките на Луната, които изглеждаха необясними. Едното е химическият състав на спътника ни, който е почти същия със земния, но с някои разлики. Това е първият модел, който съответства на лунния състав.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати