Страховитата история на съветското разузнаване СМЕРШ

СМЕРШ
Снимка: YouTube

За легендарната съветска структура СМЕРШ витаят различни слухове до ден днешен, понеже голямата част от операциите им са пазени в тайна. Организацията се създава в началото на Втората световна война и целта ѝ била да залавя немските шпиони.

Военното контраразузнаване е концентрирало обсега си върху Източния фронт на войната, а спектърът ѝ на влияние бил огромен. Само групата Север била съставена от 14 спецслужби плюс агентура.

СМЕРШ е трябвало да се противопоставят на вражеските агенти, както и да идентифицират и прехвърлят военнопленници зад фронтовата линия. Всяка от операциите им била ръководена от централното управление.

Заслуга на СМЕРШ са обезвреждането на вражески агенти и предоставяне на информация, която провалила част от плановете за нападение на немците.

В годините на войната немските агенти не успяли да отвърнат подобаващо на съветската офанзива, което е една от причините за капитулацията на Германия през 1945 година.

СМЕРШ
Снимка: runivers.ru

СМЕРШ успява да пресече действията на немци, както и да вербува техни агенти да шпионират за СССР. Един от тях в Микий Карашенко, който помогнал да се измами немското разузнаване и подавал невярна информация на местоположението на съветските сили.

След края на войната Карашенко получава медал за заслуги и преподава в школата за агенти Борис Соломахин.

До края на войната съветското контраразузнаване успява да неутрализира 30 000 от немските агенти и в същото време да изпрати 3000 шпиони в тила на врага. Неслучайно историците твърдят, че това е най-доброто разузнаване в исторически план.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати