Има ли хора, родени да нараняват и убиват? Разкрива бащата на криминологията

Има ли хора, родени да нараняват и убиват? Разкрива бащата на криминологията

Убийства

Бащата на съвременната криминология – Чезаре Ломброзо, е вярвал, че престъпността се наследява, както наследяваме цвета на косата от нашите родители. Ломброзо е описвал физически характеристики, които разкриват престъпниците и измамниците.

Чезаре Ломброзо е първият човек в историята, който използва научни методи и антропологията за изследване на престъпността. По негови проучвания е създаден детекторът на лъжата.

Първият случай, които заинтересувал известният учен, е на престъпника Джузепе Виела, съден за палеж и кражби. Ломрозо е се опивал да открие връзката между психичните проблеми и физическите характеристики на затворниците.

Чезаре Ламброзо
Снимка: Wikipedia

По тази причина престъпленията на Виела заинтригували учения. Виела се отличавал с изключителна сръчност и гъвкавост, но това, което го изпращало отново и отново зад решетките, била неговата нарцистичност. Виела не пропускал случай да се похвали с извършено престъпление.

След неговата смърт Ломброзо открива, че Виела е имал добре изразени вдлъбнатини в задната част на черепа, каквато е открита и при други престъпници със склонност да обиждат и нараняват. Това поставя началото на работата му като криминален антрополог.

По-късно Ломброзо открива, че хората със силно изразени челюсти или скули, с нечувствителност към болка, с остро зрение, с мания към татуиране и склонност към безделие имат по-голяма склонност за извършване на престъпления.

Убийци

Италианският учен смятал, че по физическите характеристики може да се познае до колко е опасен един човек. Повечето крадци например притежават изразително лице, сръчни са и имат малки блуждаещи очи. А повечето убийци са със студен, стъклен поглед и големи носове.

Теорията на Ломброзо за родените престъпници води и до експерименти, в които той открива връзка между изричането на лъжи и липсата на чувствителност към болка. Тези експерименти са използвани по-късно и за създаването на първия детектор на лъжата.

Престъпления

В своя прототип Ломброзо е използвал уреда хидросфимограф, чрез който е измервал кръвното налягане, като подлагал престъпниците на различни стимуланти – изстрел на пистолет, музика, вид на пари, картина и снимка на гола жена. Тогава доказва, че човешкото тяло реагира искрено, а това може да се използва за разкриване на престъпления.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати