Слънчева аномалия ни дава 30 г. бонус преди тоталното глобалното затопляне

Слънцето

На фона на заплахата от Глобалното затопляне с всичките му рискове за Земята учени съобщават, че друга, непредвидена, заплаха дебне живота на планетата. Великият слънчев минимум се очаква да ни се случи до 2020 година. С термина се обобщава рязкото намаляване на слънчевата активност.

Активността на звездата се измерва по количеството петна и изригванията, свързани с измененията в магнитното ѝ поле. Цикълът на слънчева активност от максимум, до максимум продължава 11 години.

Очакваният рязък спад ще наруши този цикъл. Той ще доведе до намален магнетизъм, необичайно производство на слънчеви петна и по-малко ултравиолетова радиация, достигаща Земята. Този период може да продължи повече от 50 години.

Земята няма да е подложена за първи път на този феномен. Последният Велик слънчев минимум е сполетял човечеството през 17-ти век. Между 1645 и 1715 година температурите в някои части на света рязко спадат. Това дава повод на учените да говорят за този период като Малката ледена епоха.

Велик слънчев минимум

Застудяването довело да масов глад, висока смъртност и дори до края на някои държави, които не могли да се справят с предизвикателствата, породени от рязката промяна на климата. Според изследванията новият мини ледников период ще засегне повече Северното полукълбо, като най-страшни ще са Сибир, Северна Европа и Канада.

Някои учени вече започнаха да алармират по повода за крах на световната икономика, невиждани бежански вълни, бунтове и войни. Не толкова апокалиптично настроените им колеги обаче успокоиха след свое изследване, че е малко вероятно да видим връщане към екстремните студове от преди векове. Според тях причината е Глобалното затопляне или, с други думи, увеличените глобални температури в последните десетилетия.

Според учените Великият слънчев минимум ще премахне негативните последници от Глобалното затопляне и световната температура, която в момента ни заплашва от масови наводнения и буреносни климатични феномени, ще се върне към нормалното.

Глобално затопляне

Глобалното затопляне е изключително сериозна заплаха за съществуването на човешката раса. Предстоящата да ни се случи слънчева аномалия ще ни даде около три десетилетия отсрочка, преди повишението на световната температура да ни изправи пред най-голямата опасност, пред която хората са се изправяли, казва професор Адам Клайстейн – автор на изследването.

Въпросът е дали ще се успеем ние като хора да се възползваме от отпуснатото ни време, добавя още той.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари