Спасени сме: НАСА ще гаси Йелоустоун с вода

Парк Йелоустоун

Светът е спасен. НАСА ще гаси Йелоустоун с вода.

Националният природен парк Йелоустоун се намира в САЩ. Той бавно и сигурно се превръща в една от най-големите опасности за живота на планетата Земя. Под цялата му огромна територия спи един от най-опасните супервулкани на земята.

От години насам Йелоустоун периодично напомнян за себе си. Признаците за предстоящо изригване зачестяват. Поредното доказателство за това са няколкото земетресения в района, които, от своя страна, доведоха до увеличение на мегмените изхвърляния.

Йелоустоун

Магмените изхвърляния са пряко доказателство, че Йелоустоун ще изригне. Дори това да стане с минималната му мощ, това ще доведе до природна катастрофа не само в САЩ, но и в целия свят. На първо време лавата ще залее и унищожи голяма част от територията на Северна Америка.

Изхвърлените огромни облаци с вулканична пепел ще понижат температурата на Земята с 21 градуса. Видимостта на стотици километри от изригването няма да е по-голяма от 1 метър.

Национален парк Йелоустоун

Изригването на Йелоустоун ще доведе до измирането на значителна част от живите същества, обитаващи планетата ни. Катастрофата ще доведе до верижна реакция, която няма да остави незасегнато кътче, независимо на какво разстояние от супервуклана се намира. За да избегнем тоталното унищожение обаче, ние си имаме НАСА.

Космическата агенция НАСА отдавна се опитва да измисли начин да спаси хората от почти тотално заличаване от Земята. Днес планът за действие е готов, но е доста нетрадиционен. Целта на учените не е да ограничат щетите от изриването, а да го стопират. Това ще стане, като охладят недрата на супервулкана с 35 градуса.

Йелоустоун

За да постигнат смелия си план, учените трябва да направят сондаж от около 10 километра в Йелоустоунската калдера. В отвора под налягане ще се вкара вода, която да поглъща топлината. Тя ще се превръща във водна пара и ще излиза навън. И още нещо – ако на мястото се изгради геотермална електростанция, парата може да произвежда и ток. Първоначалните данни сочат, че ако това се случи, този процес може да осигури електричество на цялата област в продължение на 10 000 години. Тя ще е екологично произведена, без замърсяване на природата.

Проектът ще коства на НАСА 3.5 милиарда долара. Сумата обаче няма значение, щом това може да спаси живота на милиарди.

Виж повече

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари