Опровержение: Порасналият с 9 см в Космоса астронавт се е объркал

Китайски космонавт

Сензационната новина около порасналия астронавт от последните дни, се оказа лъжа. Норишиге Канаи официално поднесе извиненията си на всички, които заблуди.

Японският астронавт взриви мрежата с признанието, че е пораснал с 9 сантиметра за 3 седмици в Космоса. Нормално е работещите в условия на безтегловност космонавти да увеличават ръста си, но с не повече от 1 – 2 см. Това превърна съобщението в сензация, която бързо обиколи целия свят.

Норишиге Канаи обаче се е заблудил. Астронавтът се извини за разпространяване на фалшиви новини. След повторно измерване се оказва, че разликата в ръста му е само 2 см, което е в рамките на нормалното.

Растежът с няколко сантиметра се наблюдава при почти всички астронавти по време на продължителните космически мисии. В периода гръбначният им стълб се удължава заради липсата на гравитация. Разликата от 1-2 см се възстановява след завръщането им на Земята.

Съобщението за невижданата промяна бе пуснато от самия Канаи, който пристигна на Международната космическа станция миналия месец. В профила си в Туитър той дори изрази съмнение дали ще успее да се побере на седалката на капсулата Союз. Съобщението му веднага бе разпространено от много световни медии. Само ден по-късно той се отрече от думите му.

След небивалия интерес, който Канаи предизвика, той бил привикан от командира на мисията Антон Шкаплеров. Той го е накарал да се измери отново и се е оказало, че ръстът му е 182 см - с 2 см повече, отколкото на Земята.

Последва извинение, в което Канаи пропусна да отбележи на какво се дължи първоначалната грешка. Той обаче увери, че няма да има проблем да се побере в капсулата.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари