Това е историята на приказния ритуал коледуване

Краваи за коледуване

По традиция сутринта на Коледа всяко семейство посреща група коледари. Макар че в България този обичай е съхранен в най-автентичния си вид, в миналото коледари са обикаляли в цяла Европа.

Днес в Западна и Централна Европа по-популярни са групите от малките деца, които вечерта преди Рождество пеят коледни песни по домовете. Преди години обаче този ритуал се извършвал само от момчета.

Наричали са ги витлеемските момци, идващо от евангелската притча за овчарите и влъхвите, дошли да се поклонят на Исус след раждането му. Не пеели познатите ни коледни песни, а църковни химни. Не било прието и да им правят подаръци, а са им приготвяли дребна почерпка.

В Русия също обикаляли подобни групи, но те са съставени и от момчета, и то момичета. Най-близо до нашите коледари са румънските и молдовските калушари. Техните действия обаче напомнят на българските кукери.

Румънските калушари носят звънци на овчарските си геги, за да изгонят злите сили от дома на стопанина.

Кукери

В същината си обаче коледуването във всички страни по света има една цел – да донесе благата вест за раждането на Спасителя и да пожелае мир и любов.

Според българските коледни обичаи е прието да се избират коледари на Кръстовден. Задължително е да са момчета, навършили 15 години. Групата разучавала коледни песни и благословии, избирали си и водач, наречен торбар, който да носи подаръците.

Малко след полунощ на Бъдни вечер те се отравяли на литургия, а след молитвата започвали да обикалят домовете. Със себе си носят краваи, пуканки, царевица и стафиди, все неща, които символизират плодородието.

Благословникът – вторият по значение в групата разучавал семействата, които ще се посетят – дали са възрастни хора, младоженци, дали има моми и ергени и деца в домовете, за да измислят благословии за всеки в дома.

Като подарък коледарите получават дребни пари, колаци и кървавици. Събраните пари в миналото се дарявали на бедните селяни, а след това на училища и читалища.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати