Коледните празници в Гърция продължават цели 12 дни

Коледните празници в Гърция продължават цели 12 дни

За разлика от България, където отбелязваме Коледа на 24, 25 и 26 декември, в съседна Гърция коледните празници продължават цели 12 дни.

Макар че и гърците спазват православната традиция при отбелязване на празника, те имат обичаи, които се различават от тези на останалите православни страни.

И в Гърция коледните пости приключват на Бъдни вечер. В южната ни съседка също спазват 40-дневен пост преди големия празник, като последната вечер на постно е денят преди Коледа.

В коледната сутрин групи от коледари обикалят домовете с пожелания за здраве и берекет и получават дребни подаръци от домакините.

Във всеки дом се украсява коледна елха, на която задължително се поставят свещи и също така кораб. Тъй като Гърция е страна, заобиколена от морета, се смята, че корабът като украса върху елхата ще направи морето по-благосклонно през годината.

Коледните празници в Гърция продължават цели 12 дни

Дядо Коледа в Гърция се нарича Свети Васил и не пристига в нощта срещу 25 декември, а в нощта срещу Нова година. В страната подаръци се раздават в първите минути на Новата година за късмет.

А ако занесете подарък преди 31 декември, той трябва да остане под елхата, докато часовникът не отброи последните минути от старата година.

За посрещането на Коледа гърците се подготвят цели 12 дни. На трапезата за Бъдни вечер се поставят само постни гозби, а на Коледа задължително се ходи на църква и се взима причастие след дългия пост.

Традиция е кръстниците на децата да им подарят нови дрехи, които те да облекат за празничната литургия. Питката и баницата с късмети не се приготвят за Коледа, а за Нова година.

Коледа в Гърция е посветена на смирението и скромността пред Бог, а за Нова година се приготвят ястия, символизиращи късмета и изобилието.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари