Метеоритът, убил динозаврите, е нищо! По-голям ни доближава преди Коледа

Метеорит

Астероид с ширина 5 километра, наречен Фаетон 3200, ще премине инфарктно близо до Земята точно преди Коледа. Огромният обект е кръстен на гръцкия полубог Фаетон, който според митологията на южните ни съседи почти унищожил Земята. Небесното тяло ще прелети край планетата ни на 17 декември, сочат изчисленията на руски астрономи.

Експерти от Балтийския федерален университет Емануел Кант в Калининград, Русия наскоро публикуваха видеоклип, който проследява пътя на Фаетон.

Обектът, който НАСА описа преди няколко месеца като потенциално опасен астероид, ще премине на 6.4 километра от Земята, което за астрономите е изключително близо и стряскащо.

Метеоритът със своята ширина от 5 километра е с една идея по-голям от събрата си, който преди 65 милиона години сложи край на ерата на динозаврите и отвори вратите за настъпващото човечество.

Орбитата на Фаетон е изключително необичайна. Той преминава около Слънцето по-близо от всеки друг регистриран досега метеорит. Другото притеснително около небесното тяло е, че то има характеристики както на астероид, така и на комета.

В едно от предишните му преминавания в близост до Земята учените забелязли прах, който се разпространява от космическата скала, която прилича на топенето на ледниковите опашки, виждащи се при преминаването на комети.

Учените смятат, че астеоридът може да е остатък от ядрото на комета. Изключително удължената орбита на небесното тяло, благодарение на която понякога стига до Слънцето по-близо от Меркурий и понякога се отдалечава по-далеч от Марс, е друг аргумент в полза на тази теория.

Комети

При всяко свое преминаване в близост до Слънцето метеорит обаче се разпада на по-малки парчета, които в крайна сметка формират буквално порой от метеорити, всеки със своя собствена треактория, като някои от тези останки може да стигне до Земята.

Астероидът е кръстен на сина на гръцкия бог на Слънцето Хелиос, защото минава изключително близо до слънцето. Легендата разказва, че младият полубог Фаетон искал да докаже, че е син на Хелиос.

За да докаже божествения си произход, Фаетон взима колесницата на баща си, но не успява да контролира конете, които се разбягват по небето, влачейки слънцето със себе си. Земята била почти разрушена в последвалия хаос, който запалил планетата, изгорил огромно количество растителност и създал големите пустини в Африка.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати