Как животните могат да заместят доктора

Как животните могат да заместят доктора

Анималотерапията представлява лечение на хора с помощта на животни. Става актуално на Запад през седемтесетте години на миналия век.

Съществуват няколко вида анималотерапия. При хипотерапията главната роля да помагат на хората се пада на конете. Използва се най-вече при психични и неврологични заболявания, при нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза, умствена изостаналост.

Делфинотерапия се използва в медицината и психотерапията. Установено е, че когато хората общуват с делфини, това помага да за стабилизирането на психоемоционалното им състояние, намалява и психическото напрежение.

В Куба, например, делфини лекуват деца с паралич. Съществува специален медицински център за деца, страдащи от детска церебрална парализа, в който малките плуват заедно с делфините.

В същия център са ставали не едно и две чудеса, в които дечица, до вчера с в инвалидна количка, прохождат. По същия начин се лекува и друга сериозна болест на психическа основа - аутизъм. При тази болест децата се затварят в себе си. Те обаче започват да се връщат към света само след няколко плувания с делфини.

При канистерапията пък се използват кучета. Разходката с куче намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Как животните могат да заместят доктора

В кучешката слюнка се съдържа ензима лизоцим, който унищожава болестотворните микроорганизми. Канистерапията се препоръчва при истерии, неврози. Много често психиатрични клиники разполажат с кучета "на щат" от всякакви породи - коли, булдог, ротвайлер, пинчер.

Всички може би сте чували за лечебните свойства на котките.

Фелинотерапията облекчават самотата, успокояват и намаляват артериалното налягане. Когато някой от семейство се разболее, котката усеща това, но и намира безпогрешно болното място. Лекари от САЩ пък са стигнали до извода, че хората, които имат котки за домашни любимци, по-рядко ги покосяват инфаркт, отколкото хората без котки.

Как животните могат да заместят доктора

Биополето на котките стабилизира работата на сърцето, премахва ставните болки и главоболието, лекува вътрешните възпалителни заболявания. Специалистите казват, че ако котка живее дълго време в дома ви, значи имунната ви система е "бомба" - приятелство с писаните я укрепва.

Хирудотерапията пък се нарича лечението с медицински пиявици. Те са използвани в кардиологията, дерматологията, хирургията, гинекологията, урологията, неврологията. С пиявици се лекуват разширени вени, тромбофлебит, хипертония, сенокардия, инфаркт на миокарда, хемороиди, атеросклероза, кожни болести, белодробни болести, мигрена, глаукома, синузит, неврит, бронхиална астма, гинекологични и много други заболявания.

В последните години на пиявиците се приписва и нова роля - да помагат в борбата с целулита.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати