Вимавай! Днес е най-яркото Суперлуние за 2017-та

Суперлуна

Тази неделя, 3 декември, ще станем свидетели на най-яркото Суперлуние за 2017 година. През годината успяхме да видим приближаването на естествения спътник до Земята 4 пъти, но Суперлунието в неделя ще е най-яркото.

На 3 декември орбитата на Луната ще се намира на най-малка дистанция спрямо нашата планета.

В неделя пред нощта Луната ще изглежда със 7% по-голяма и с 16% по-ярка от обичайното. Нейната орбита ще се намира само на 357 987 от Земята, казва астрономът Марек Кукула от Кралската обсерватория в Гринуич.

Суперлунието е естествена част от лунния цикъл и се случва поне веднъж годишно, споделя още Кукула.

Разликата между обикновената яркост на Луната и тази при Суперлуние е само няколко процента, но си струва да се види това Пълнолуние, понеже показва естествения ни спътник в най-красивата му светлина.

Луна

За приближаването на Луната до Земята астрономите употребяват термина перигейно пълнолуние. Перигей представлява най-близкото преминаване на спътника до планетата в движението си по елипсовидната орбита.

Както е известно, Луната прави обиколка около Земята и се завърта около себе си за около двадесет и осем дни. Фазите на Луната пък са повлияни от сянката, която нашата планета хвърля на тъмната ѝ повърхност.

Орбитата ѝ обаче не е абсолютно еднаква винаги и може да се каже, че леко варира през отделните месеци.

Почитателите на мистичните теории смятат, че по време на Суперлуна могат да се разбудят и природните стихии. По думите им явлението предизвиква земетресения и наводнения и дори влияе върху човешката психика.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати