Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Силата на Природата»Природата има решение за всичко! Убеди се сам

Природата има решение за всичко! Убеди се сам

2 от 4 Снимки

2. Искате да разберете на каква надморска височина сте? Кипнете вода


Ако някога сте били на туризъм или планинско катерене, може да знаете ефекта от ниското налягане на въздуха. Дишането става по-трудно, зрението се замъглява и вие се уморявате по-лесно. Всяко движение ви коства два пъти повече усилия. Това става заради разредената атмосфера.
Природата има удобен малък трик, за да разбере колко разреден е въздухът - кипяща вода.

При готвене можете да кажете грубо колко далеч сте над морското равнище, защото по-ниското атмосферно налягане води до по-ниски температури на кипене. Приблизително всеки 150 метра увеличение на височината ще понижи точката на кипене с 0, 56 градуса по Целзий. Колкото по-високо сте, толкова повече време ще ви е нужно за приготвянето на храна чрез варене.

Съвременната технология превърна ежедневното ни оцеляване от очевидно предизвикателство в детска игра. Например приложението за времето може да ви каже местната температура за секунди. Да виждате на тъмно е толкова лесно, колкото да включите фенерчето на телефона си.

Как бихме могли обаче да направим тези неща правилно и лесно без електроника и машини? Е, Майката Природа може да предложи още много от себе си, стига да знаем как да се възползваме. Не говорим за вдъхновение от природата или генетично модифициране на животни, за да направи нещо различно.

В никакъв случай, просто има някои хитрини, които сме забравили, но нашите баби и дядовци са се възползвали от тях, за да решат ежедневните си проблеми. Вижте в следващата галерия някои проблеми, за които природата дава неочаквани решения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати