Това 11-годишно момиченце е най-младият гений в Америка

1 от 3 Снимки

Гитанджали Рао е само на 11 години, но вече притежава първата си научна награда за свое изобретение. Момичето е станало победител на тазгодишния конкурс за млади учени Discovery Education 3M Young Scientist Challenge.

Тя е изобретила сензор, който може да засича наличието на олово във водата по-удобно и прецизно от досегашните методи.

Заедно с приза Рао си тръгна и с чек на стойност 25 000 долара, а идеята ѝ ще бъде разработена и приложена в Мичиган заради водната криза в страната.

Идеята ми хрумна, докато гледах как родителите ми проверяват водата за олово, обяснява ученичката пред Business Insider. Тя разбрала, че методът не е достатъчно точен и решила да измисли нов.

Водата, съдържаща олово, е сериозен проблем за 5300 водни цикъла в САЩ от 2016 година насам, а за да проверят дали водата им е безопасна, хората могат да разчитат само на две техники.

При първата се използват ленти, регистриращи наличието на олово, но процесът не е особено прецизен. За втория метод трябва да се изпратят проби от водата към лаборатория, но тестването и изпращането на резултатите отнемат време.

Затова Гитанджали е измислила по-ефективно решение. През лятната си ваканция тя е работила върху създаването на специален сензор, който по-късно изпратила на комисията 3M Young Scientist.

Сензорът е кръстен Рао Tethys на древногръцката богиня на водата и използва въглеродни нанотръби, за да отчете наличието на олово. Резултатите се изпращат минути по късно на телефона чрез мобилно приложение.

Малката изобретателка казва, че ще продължи да работи върху сензора, за да го направи още по-удобен за използване и да се продавана на хора, които имат проблем със замърсената вода.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати