Изкуствени падащи звезди от небето? И това е възможно през 2019-та

1 от 3 Снимки
изкуствен метеоритен дъжд

В най-скоро време няма да се налага да чакаме години и десетилетия, за да видим дъжд от падащи звезди на нощното небе. Още през 2019-та година над небето на Хирошима, Япония, ще премине първият изкуствен метеоритен дъжд. Базираната в Токио компания Але твърди, че може да произведе красивия природен феномен, като смята до две години да докаже това.

Японците ще използват за целта специално създаден сателит, който да изтрелва изкуствени падащи звезди по всяко време и във всеки цвят. От компанията казват, че звездното шоу ще може да бъде видяно от всички посоки в радиус от 100 километра.

Звездите ще бъдат освободени от спътника и ще се разпаднат в пламъци, когато достигнат атмосферата на Земята. Горенето ще продължи повече до десет секунди.

Цената обаче няма да е никак евтина. Един изкуствен звездопад ще струва около един милион йени (5 000 евро, 10 000 лева).

Иновацията е дело на японската стартираща компания Але, водена от д-р Лена Окажима. В определени моменти спътникът ще пусне специално разработеното съдържание - десетки топки, които ще изгорят в атмосферата, като всяка от тях ще създаде ярка светлина, сходна с тази на падаща звезда. Малките топки с размер на грахово зърно имат тайна химическа формула, която ги кара да блестят ярко от триенето с въздуха. Скоростта, с която ще се носят, е 8 километра в секунда.

Идеята, която беше обявена за пръв път през 2015 г., е да пусне малък сателит с размера на раница в атмосферата на Земята.

Компанията обяви наскоро своето Шутин стра чалъндж или предизвикателство за изстрелване на звезди. В него най-напред ще се тества спътникът, като се опита да произведе първия изкуствен метеоритен дъжд над района Сетоучи в префектурата Хирошима. Планът е сателит да изстреля 300-400 от малките топки в орбита на 500 километра над Австралия.

Оттам ще отнеме около 15 минути, преди изкуствените звезди да започнат да горят над Сетоучи.

Съставките в топчетата могат да бъдат променяни, за да се промени цветът на всяка изкуствена звезда, което означава, че може да се създаде многоцветен звездопад, невиждан досега.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати