Това, което откриха на дъното на най-голямото турско езеро, ще ви шокира!

1 от 5 Снимки
Подводен замък

На невероятна находка се натъкнаха водолази при свое проучване на дъното на най-голямото езеро в Турция – Ван. Докато обследвали дъното на водния басейн, те попаднали на останките на масивно укрепление на възраст повече от 3000 години /виж галерията/.

На място пристигнали археолози, които установили, че е открит изключително добре запазен древен замък, построен от древната цивилизация Урату, владеела земите на източна Турция, Армения, Грузия, Азербайджан и Северен Ирак преди хилядолетия.

В дълбока древност Урату била мощна държава, успяла да победи не една и две силни империи, между които и Асирия, Персия и Хетската империя. Силата ѝ била добре описана в древните анали, но малко са находките, оставени от този народ, стигнали до нашето съвремие.

Откритието е проучено от екип от изследователи, включващ Ташин Селиян, подводен фотограф и видеограф, водолазите Кумали Бирол и Мустафа Аккуш и академика от университета Ван Юзюнку Йъл.

Легенди сред населението на района говорели за древни руини, скрити във водата, и екипът от град Ван решил да разследва.

В течение на десет години те се натъквали на всякакви останки – микробиалити, корали и дори потънал руски кораб, но така и не откривали руините. Въпреки това след откриването на замъка се оказало, че всички тези години не са отишли напразно. Оказало се, че каменната облицовка на замъка е невероятно добре защитена от разрушенията на времето поради силно алкалните води на езерото.

Археолозите смятат, че замъкът е бил построен от жителите на Урату, защото те предпочитали да строят укрепленията си със скали, вместо кирпич, както останлите цивилизации в онзи период. Предишни изследвания показват, че преди 3000 години водите на езерото Ван били много по-ниски, но в последствие се повишили и погълнали замъка.

Учените смятат, че ще могат да открият в последващи експедиции и други градове и села, погълнати от водите.

Езерото Ван се наричало в миналото Вътрешно море. Около бреговете му се заселили много цивилизации, които се борели за надмощие в региона. Около него са процъфтявали много държави в продължение на стотици години. И до днес хората в района вярват, че то крие множество тайни. Това може да е вярно, защото с повишението си водите му са скрили и по-точно съхранили за нас много от тях, споделя откривателят на древния замък Ташин Селиян.

Учените тепърва започват да разгадават тайните на древния замък, като проучването се очаква да продължи до средата на 2019-та година.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати