Страховито: Навлизаме в период на силни земетресения

Земетресени

Следващата година ще е годината на земетресенията. Причината е, че планетата навлиза в период на забавено въртене.

За съжаление на земляните, 2018-та няма да е единствената, в която земята ще се тресе. Идната година е само началото на дълъг период, в който напрежението под земната повърхност ще достигне своя пик.

Последните наблюдения показват, че лекото забавяне във въртенето на Земята през следващата година може да доведе до повече земетресения от обичайното. Такива периоди е имало и преди. Всяко забавяне на планетата е съпровождано с повече земетресения.

Данните за това какво предстои бяха изнесени на годишната среща на Американското геоложко общество. В последното десетилетие земетресенията са показателни за това, което предстои.

Измененията на скоростта на Земята не е нещо непознато за учените, които вече правят сравнения между тях и отчитат интересна зависимост между тях и движенията на тектонските плочи.

Идеята е, че когато Земята се забави, дори леко, Екваторът се смалява. Тектонските плочи обаче няма как да се свият и ъглите им се притискат. Това допълнително нагнетява напрежението по границите им, а това от своя страна повишава вероятността от земетресения.

Страховито: Навлизаме в период на силни земетресения

От 1900 година насам е имало 15 огромни земетресения, с магнитуд по-голям от 7. В определени периоди обаче на Земята са се случвали между 25 и 35 земетресения от този тип само за една година. Именно в подобни години Земята е забавяла въртенето си, а дните са били малко по-дълги.

До този момент е доказана връзка между квазипериодични климатични явления като Ел Ниньо и Ла Ниня, океанските течения и теченията в земните недра и въртенето на Земята. Просто когато течностите се забързат, Земята трябва да се забави.

НАСА следи дължината на дните до микросекунда. Това позволява забавянето на въртенето на планетата да бъде изчислено до пет години напред. Последните изчисления показват най-лошото – Земята навлиза в дълъг период на забавено въртене, началото на който ще постави следващата година. Човечеството най-вероятно ще се сблъска с повече земетресения от обичайното. Има само 1% надежда сметките за подобни изминали периоди да са грешни.

Учените не могат да предскажат къде точно ще се случат земетресенията. Предупреждението им обаче трябва да доведе до преустройване на сградите и разположението им, за да удържат на явленията, които предстоят.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати