Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Конспиративни Теории»Очевидните лъжи, променили историята

Очевидните лъжи, променили историята

3 от 3 Снимки

3. Спиритуализмът започва като първоаприлска шега


Спиритуализмът е една от най-популярните системи на вярвания в края на 19 век. Много хора все още вярват в основните му идеи, като способността да общуват с духовете чрез специални медиумни сили или дъски на Оиджа. Вярата им е непоклатима въпреки многото доказани измами. Дори самото духовно течение тръгва с малка първоаприлска шега. През 1848 г. Маги Фокс и нейната малка сестра Кати искат да изплашат майка си. Те започват да почукват по стените, за да я убедят, че в къщата живее дух. След това се хващат с ръце над масата, докато леко почукват с крака по пода.

Тормозът продължава няколко месеца, а за първи април ѝ казват, че ще говорят с истински дух. Рисуват на лист азбуката и с дървена стрелка сглобяват съвсем умишлено думи, които уж призракът иска да каже. Това е първообразът на дъската Ойджа. Майката е удивена колко много призракът знае за живота семейството ѝ. Не подозира, че дъщерите отговарят на въпросите ѝ. Викнала съседа си да види. Поради страх от наказание сестрите продължават с шегата си. През следващите седмици все повече и повече съседи посещават къщата, като всеки задава подобни въпроси. Така спиритуализмът напуска дома на семейство Фокс и само след две години се разпространява по целия свят.

Повечето хора лъжат всеки ден в офиса, сред приятели, у дома. Правим го умишлено или несъзнателно. Мотивацията може да е почти всякаква – лично облагодетелстване, спасяване от неприятности или просто шега.

Казано е, че най-много се лъже след лов или по време на избори. Докато измислянето на незастреляни трофеи е безобидно, някои лъжи, изречени от политици и обществени личности, имат огромни последици. Те са способни буквално да променят развитието на човешката цивилизация.

Вижте в следващата галерия някои от очевидните лъжи, променили целия курс на историята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати