Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Конспиративни Теории»Очевидните лъжи, променили историята

Очевидните лъжи, променили историята

2 от 3 Снимки

2. Как Исус стана с бяла кожа


Въпреки че е роден в Близкия изток, на почти всяка икона и картина Исус се изобразява като светло кестеняв с изключително бяла кожа. Причината е писмо, написано векове след смъртта на Исус. Съвременните описания на Исус са оформени върху този, за който се твърди, че е написан от губернатора на Йерусалим, който е служил при Понтийския пилат Пулиус Лентулус. Писмото се появява за първи път в свещената книга Въведение в произведенията на Св. Анселм през 15 век. Писмото описва Исус като човек с ръст, имал коси с оттенък на незрелия лешник, почти до ушите му, с лице без бръчка или недостатък, който умерен цвят прави красив.

Тази версия на Исус служи като образец за картини на ренесансовите художници, които след това стават шаблон за западните изображения. Писмото обаче има толкова несъответствия, че е чудно, че изобщо някой му е повярвал. Първо, населението на Палестина през 1 век е с тъмна кожа, с кафява или черна коса. Второ, няма позиция като губернатор на Ерусалим. На трето място, пилат Пулиус Лентулус не съществува. Четвърто, писмото е написано на език, който се появява чак през 13 век. Въпреки очевидните грешки това изображение на Исус се превръща в стандартния модел, който всички знаем.

Повечето хора лъжат всеки ден в офиса, сред приятели, у дома. Правим го умишлено или несъзнателно. Мотивацията може да е почти всякаква – лично облагодетелстване, спасяване от неприятности или просто шега.

Казано е, че най-много се лъже след лов или по време на избори. Докато измислянето на незастреляни трофеи е безобидно, някои лъжи, изречени от политици и обществени личности, имат огромни последици. Те са способни буквално да променят развитието на човешката цивилизация.

Вижте в следващата галерия някои от очевидните лъжи, променили целия курс на историята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати