Очевидните лъжи, променили историята

1 от 3 Снимки

1. Най-великият магьосник и алжирските шамани


През 1856 г. Алжир е на ръба на революцията. Местните шамани, които били изключително почитани от населението, подтикват хората към бунт. Алжирците смятали, че марабутите (както се наричали шаманите) притежават магически сили. Французите, които владеят страната по това време, не смеят да ги заловят, защото Алжир щял да избухне. Френският император Наполеон III решава да прибегне до хитрост. Той изпраща най-великия фокусник за времето си - Жан Юджийн Роберт-Хъдин.

Съобщава на местните хора, че шаманите са шарлатани, а Роберт-Хъдин е велик магьосник. Фокусникът започва да изнася представления в големите градове на страната. Представя основни трикове на измъкване на гюле или заек от шапката, раздоява хора в кутия и т.н. После прибягва до по-сложни трикове – с електромагнити повдига тежки кутии, а след това кара марабутите да направят същото, но без помощта на технологиите. Това срива авторитета на местните шамани и революцията в Алжир и борбата за освобождение на цяла Африка се отлагат за цели 100 години.

Повечето хора лъжат всеки ден в офиса, сред приятели, у дома. Правим го умишлено или несъзнателно. Мотивацията може да е почти всякаква – лично облагодетелстване, спасяване от неприятности или просто шега.

Казано е, че най-много се лъже след лов или по време на избори. Докато измислянето на незастреляни трофеи е безобидно, някои лъжи, изречени от политици и обществени личности, имат огромни последици. Те са способни буквално да променят развитието на човешката цивилизация.

Вижте в следващата галерия някои от очевидните лъжи, променили целия курс на историята.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати