Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Най-големият кулинарен ужас! Тези животните се ядат, докато са живи

Най-големият кулинарен ужас! Тези животните се ядат, докато са живи

Най-големият кулинарен ужас! Тези животните се ядат, докато са живи

Често, отивайки в някоя далечна екзотична дестинация, туристите изпадат в културен шок, когато се сблъскат с местните традиции и обичаи. В повечето случаи това се дължи на местната кухня, която е особено гадна и дори ужасяваща за европейците, посетили Азия или Южна Америка.

По принцип националните ястия на различните народи привличат запалените пътешественици, твърдо решени да вкусят от всички кътчета на света. Но има и такива хранителни предложения, които определено не са за всеки и предизвикват кулинарен ужас в модерния европеец.

В този ред на мисли, когато става дума за храна, обикновено има два вида хора. Някои искат да се придържат към това, което знаят, да поръчват същата храна от едно и също място всеки път, докато други искат да търсят приключения и да опитат нови неща.

Част от това приключение е фактът, че може да се окажете с някои странни, а понякога направо страшни ястия.

И за да не сме голословни, ето няколко примера за истински кулинарен ужас, който включва ястия с живи животни. Вижте ги и преценете сами дали сте готови да вкусите подобно нещо или просто ще си стоите с настръхнали коси.

Зан Ши Ер

Повечето хора бягат с писъци и се обаждат на здравния инспектор, когато видят плъх в ресторанта. За някои обаче именно плъховете са причина да посетят заведението. Това важи основно за жителите на китайската провинция Гуангдонг, които са особено горди с националното си ястие - Зан Ши Ер. То представлява плато с новородени плъхчета. В средата му е поставена купа със специален лютив сос. Плъхчетата се потапят в соса и се хапват на една или две хапки. Да ви е сладко.

Макак алангле

Най-големият кулинарен ужас! Тези животните се ядат, докато са живи
Снимка: twitter

Може да не мислите за маймуните като източник на храна, но за много хора по света яденето им е сходно с това на пиле. Повечето от тези хора могат да бъдат намерени в изолирани горски съобщества, като тези в тропическите гори в Амазония, където маймуните се консумират. В Камбоджа, където има огромна популация от макаци, яденото на маймуна е издигнато на пиедестал. Има една малка подробност – хората там обичат да ядат мозъците, докато маймуните са още живи. Мозъкът на макак е деликатес в Камбоджа, а колко по-свежо е месото, за толкова по-вкусно се смята. Маймуните се наркотизират и се връзват. Отстранява се горната част на черепа им. Поставят се под специални маси, където има отвор за главата им. След това семейството се събира и изгребва с лъжици мозъка на живата маймуна. Смята се, че страхът на животното придава невероятен вкус на мозъка му.

Задушен прилеп

Най-големият кулинарен ужас! Тези животните се ядат, докато са живи

Мариоската летяща лисица е вид плодов прилеп, живеещ на Марианските острови. Някога видът е бил изключително разпространен, но днес почти е изчезнал. Причината е, че за хората, живеещи на островите, този вид прилеп е изключителен деликатес. На специални поводи прилепът се улавя и се измива, преди да бъде поставен в купа с вряла вода. Докато е още жив, се полива с кокосово мляко и се яде целия с изключение на зъбите и ноктите. Освен гадно, това ястие може да е и смъртоносно. Учените забелязали, че огромен брой хора по островите умират от амиотрофична латерална склероза. Изследвания показали, че виновна за това е честата консумация на прилепи. Животните се хранят основно със семена от циад, което води до високи нива на опасни токсини. Когато прилепите се консумират от хора в дългосрочен план, това предизвиква заболяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest