sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Истински Истории»Трогателната история на влюбения палач

Трогателната история на влюбения палач

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k923
Влюбения палач
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Макар че професията им предизвиквала страха на повечето хора, в чешката история съществува легенда за палач, който станал такъв заради любов и предизвиквал не по-малко състрадание от хората, които изпращал в отвъдното.

В Прага професията на палача се предавала по наследство – от бащата на неговия син, а ако единственият му наследник било момиче, палач ставал нейният съпруг.

Палачите не само убивали публично осъдените на смърт, но и разчиствали труповете, като част от телата били хвърляни на уличените кучета.

Населението едновременни изпитвало и истински ужас и

се забавлявало с публичната екзекуция, а палачът, облечен в черно наметало и с качулка, срещал навсякъде страхопочитание.

За него имало обособена маса във всяка кръчма, а храната му се носела направо вкъщи от слуга, изпратен от царя.

Осъдените от благороден произход се обезглавявали с меч, а обикновените крадци, прелюбодейци и убийци били обезглавявани с брадва. Палачите, чиято ръка трепвала и не успявали да убият осъдения, били нападани и убивани от тълпата.

На никого не му се искало да бъде палач, а историята на Чехия познава само един доброволец. Според легендата той се влюбил в дъщерята на пражкия палач по това време. Бил е студент по медицина, но решил да се окаже от призванието си на лекар и вместо да спасява животи, започнал да ги отнема.

Любовта му към девойката била толкова силна и тъй като тя нямала брат, той решил да поеме занаята на баща ѝ. Някои казват, че бил най-състрадателният палач в историята и рядко му се случвало да съжалява за своя избор, понесе силно обичал жена си.

Според легендата той изпраща 800 души в отвъдното, но след години ръцете му започнали да треперят и така от палач отново се превърнал в лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest