Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мистични Места»На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!

На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!

2 от 4 Снимки
На ръба на познатия свят: Най-мистериозните острови от световния фолклор!
Снимка: dailymail.co.uk

2. Островът на демоните


През 15-16 век на световните карти, недалеч от бреговете на днешна Канада, се появил непознат днес остров, наречен Острова на демоните. Заселилите се в новите земи колонизатори разказвали за мистериозен остров, от който се чували смразяващи кръвта писъци. По-късно друга история придобива популярност в Европа –за изпитанията на девойката Маргьорит. През 1542 година френският крал възлага на благородника пътешественик Жан-Франсоа Робервал да открие селища по северното атлантическо крайбрежие на Северна Америка. Робервал тръгва на път и взима своята племенница Маргьорит със себе си, но тя започва връзка с един от офицерите му. Ядосан, благородникът изоставя Маргьорит, любовникът й и една бавачка на остров в реката Сейнт Лорънс. Там Маргьорит ражда дете, което умира, както се случило с любовника й и бавачката. Маргьорит обаче успява да оцелее и е спасена от баски рибар, а по-късно се връща във Франция, където разказва ужасяваща история за паранормални явления и същества от друг свят, които обитават острова. До ден-днешен не е ясно кой е островът от тази история. Смята се, че може да е остров Фикот, близо до протока на остров Бел на северния край на Нюфаундленд.

В миналото липсата на познания е карала хората да си обясняват случващото се около тях с помощта на мистицизма. Така се родили повечето митове, легенди, предания и религии – благодарение на страха от неизвестното и богатото човешко въображение.

Комбинацията от всичко това е довела до разпространяване на митове за предполагаеми земи, разположени на ръба на познатия свят. Слуховете за тях са останали през вековете, а някои от тези острови дори са били картографирани, при положение че ги няма на практика.

На особена почит в човешкото съзнание били островите. Мистицизмът около тях се дължи на това, че те седят на границата между два свята. Те са земя, но са заобиколени от морето.

Изолацията им дава допълнителна храна на въображението. Точно и затова когато моряците забелязвали остров на хоризонта, винаги се чудели тази земя какво означава - спасение или свръхестествена заплаха.

Вижте в следващата галерия най-тайнствените острови от световния фолклор, пленявали човешкото въображение векове наред.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати