Рекорд! Това е най-скъпо продадената картина в света

Шедьовърът на Пабло Пикасо Les Femmes d'Alger (version 0) отстъпи първото място за най-скъпа творба в света на платното на Леонардо да Винчи Спасителят на света, чиято цена достигна рекордните за света на изкуството 450.3 милиона долара.

Творбата бе представена от аукционната къща Кристис, а сумата, за която бе продадена значително надскача картината на Пикасо - Les Femmes d'Alger (version 0), която стигна 179.4 милиона долара през 2015 година.

Платното Спасителят на света е с размери 64.5 сантиметра на 44.7 сантиметра и години наред се смята за един от изчезналите шедьоври на ренесансовия гений. На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда. С едната си ръка той благославя, а в другата държи кристална сфера.

Предполага се, че картината е нарисувана за кралското семейство във Франция, но е попаднала в Англия след сватбата на крал Чарлз I и френската принцеса Хенриета Мария.

След 1763 година следите на картината се губят, но е открита отново през 1900 година в частна колекция. След това картината е загубена отново и намерена през 1958 година в много лошо състояние.

Тогава я купуват консорциум от търговци на произведения на изкуството и плащат за нея 10 000 долара. Те възстановяват творбата и я продават на досегашния ѝ собственик руския милиардер Дмитрий Риболовлев за 127.5 милиона долара през 2013 година.

Известен със своята мистерия и загадъчни образи и в тази картина Леонардо не изневерява на себе си. В Спасителя на света най-голямата загадка е кристалното кълбо в долния десен ъгъл на платното.

По това време художникът се е занимавал с изследване на оптически илюзии и е изучавал способностите на светлината, както може да се съди от записките в дневниците му.

Той е можел да нарисува кристалното кълбо толкова реалистично, че да изкриви обектите зад него, но не го в направил. Решил е, че топката не бива да отвлича вниманието от главния образ – Спасителя.

Но най-вероятно Христос държи кристалната топка като символ за неговите чудотворни качества.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати