Ако детето ви има този цвят на очите и косата, най-вероятно е извънземно!

Рижа коса и сини очи

Всеки човек е уникален. Дори еднояйчните близнаци имат минимални разлики помежду си, по които се разпознава кой кой е. Да се повтори комбинацията на човешкото тяло е невъзможна. Въпреки това дори сред най-уникалните има дори още по-уникални.

Очите на баба, фигурата на мама, усмивката на татко – детето е събирателен образ на предците си и да се получи същото втори път е напълно невъзможно. Наскоро учените успяха да изчислят коя от комбинациите от цветове на очи и коса са най-редки.

Вероятността да срещнете носител на най-уникалната комбинация от цветове е дори по-малка от това да ви удари гръм. Носителите на тези гени може и да са единици, но наистина съществуват. Малцина са богоизбраните да изглеждат по този начин.

Всичко тръгва от генетиката. Всяко следващо откритие в тази насока е поразително. Една от последните теории твърди, че всички синеоки хора на Земята са роднини. Те имат едни и същи прародители. Според друго твърдение, броят на естествените блондини постоянно намалява – дотолкова, че само след две столетия тези хора ще изчезнат напълно. Причината е, че от еволюционна гледна точка генът на хората с тъмна коса ще изтласка този на людете със светла.

Въпреки статистиката синеоките блондини не са носителите на най-рядката външност на планетата. Според изследването на American Chemical Society най-рядката комбинация е рижава коса и сини очи.

Рижава коса

Тайната на уникалността на тези хора се крие в двата гена, които отговарят за цвета на косата и очите. Те са рецесивни. Това прави вероятността да наследите и двата гена едновременно минимална.

Със сини очи могат да се похвалят само 17% от хората на планетата. Рижите са едва 2%, а комбинацията от тях – това са едва 12.7 милиона от общо 7.5 млрд. души на планетата. Това статистически прави вероятността да ви удари мълния много по-голяма от тази да срещнете човек с рижава коса и сини очи.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати