Езеро в Русия изчезна вдън земя заедно с рибата

Изчезнало езеро в Русия
Снимка: RosregistrRu

Езеро с дълбочина от над 20 метра е изчезнало вдън земя заедно с рибата си. Случаят е бил регистриран край горите на Саканас, Владимирска област от отдела за водни ресурси в областта.

Пред медиите началника на отдела Иван Шапошников казва, че за първи път е свидетел на подобен феномен.

Предполага се, че става въпрос за карстово явление, защото в района са забелязвани карстови образования. Кухините са образувани в резултат на почвената ерозия и най-вероятно те са причинили изправянето на езерото заедно с рибата.

Има малка вероятност езерото да се върне на мястото си, но за момента не можем да кажем, че това ще се случи със сигурност, понеже виждаме единствено пукнатини, споделя Шапошников.

Карстовата фуния, засмукала водата, се е появила, когато в почвата и скалите край езерото са се образували огромни кухини, дърпащи водата към себе си.

Експертите казват, че изчезването на езерото вероятно е продължило с дни, докато накрая остане само яма, покрита с дебел слой тиня.

Предстоят обаче по-подробни изследвания, които ще проучат феномена.

Още миналата година бяха описани няколко случая на мистично изчезнали езера и реки в Русия. Това се отрази на близките населени места, като десеткихиляди семейства останаха без вода.

Само за един месец две реки в Атоят потънаха вдън земя заради гигантска пукнатина.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати