Сбогом лято! Вулканични изригвания в бъдеще драматично ще променят климата

Сбогом лято! Вулканични изригвания в бъдеще драматично ще променят климата

В дългата си история човечеството често е било изправяно пред унищожителното въздействие на вулканите. От Везувий до Кракатау, вулканите се причинявали разрушения, които се помнят поколения наред. Силата им обаче може да се окаже действително само спомен и нищо друго, ако се потвърдят резултатите от изследването на учените от Националния атмосферен център в Колорадо.

Според тях в най-близко бъдеще земната повърхност ще бъде обхваната от серия мощни вулканични изригвания, които драматично ще променят глобалните температури и ще доведат до рязка и драматична промяна на климата.

В изследването се твърди, че температурите ще паднат с няколко градуса за неопределен, но дълъг период от време. Рязката промяна ще доведе до катаклизми по цялата Земя. Сезоните ще се променят, като в умерения климатичен пояс те няма да са четири като досега, а три, защото лятото вече няма да настъпва.

Като отправна точка в изследването учените се фокусирали върху катаклизмичното изригване на планината Тамбора в Индонезия през април 1815 година. Те установили, че ако подобно изригване се случи сега, температурите ще се понижат много повече отколкото през 19 век.

Изследователите предполагат, че причината за разликата в реакцията на климата между 1815 и днес е свързана с океаните, които се очаква да станат по-стратифицирани при затоплянето на планетата и по-малко способни да овладеят климатичните въздействия, причинени от вулканични изригвания.

Сбогом лято! Вулканични изригвания в бъдеще драматично ще променят климата

През 1815 година мощното изригване на вулкана в Тамбора, Индонезия понижава световната температура с няколко градуса. Това, макар и не толкова страшно на пръв поглед събитие довежда до милиони жертви по цял свят. Невиждан глад заради провалени реколти се разразява от Азия, през Европа до Северна и Южна Америка.

Учените изследвали и вулканичната активност в Индонезия, където е един от най-активните вулканични райони на Земята. Те смятат, че в земната кора се е натрупало напрежение поради факта, че от близо десетилетие не е имало мощно изригване. Според тях мегавулканичен взрив е въпрос на няколко години, а последствията от него ще бъдат усетени по цялата Земя.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати