Популярни фрази, които Древността ни завеща

Популярни фрази, които Древността ни завеща

1 от 4 Снимки

1. Ахилесова пета


Когато говорим за ахилесова пета, имаме предвид слабото място на човека. То може да е както физическо, така и емоционално. Изразът произлиза от дълбока древност, и по-точно от гръцката митология и историята за Ахил. Героят на Омир от Илиада имал слабо място и то е било петата му. Когато бил бебе, майка му го потопила в река Стикс и така той придобил нечовешка сила. Тя обаче го държала за едното краче и така петата на детето не попаднала в чудотворната вода. Тя се превърнала в неговото слабо място. В последствие той е убит от стрела на принц Парис, която го ранила именно в петата.

В ежедневието си всеки от нас използва дори несъзнателно изрази, които са дълбоко залегнали в народния ни бит и култура. Често обаче нямаме и представа откъде идват и как са се зародили.

Замисляли ли сте се откъде е изразът ахилесова пета? Или пък защо казват на някого, че е лъжливо овчарче?

Всички пътища водят към Рим. В древността римляните са изградили 80 хил. километра пътища до различни точки – от Британия, през Испания, та чак до Северна Африка. Някои от тях стоят и до днес. Истината обаче е, че не всички водят към Рим.

Разгледайте нашата любопитна галерия, ако искате да разберете историята на едни от най-употребяваните фразеологизми, които имаме за даденост, без да се замисляме за тяхната етимология.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати