Истинската история на Хелоуин! Ще се изумите
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Истинската история на Хелоуин! Ще се изумите

Истинската история на Хелоуин! Ще се изумите

Истинската история на Хелоуин! Ще се изумите
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Хелоуин е тук. Дни преди страховития празник всички се чудят как да се маскират или поставят последни щрихи на костюмите си. Но запитвали ли сте се някога откъде е започнало всичко? Запознайте се с истинската история за Хелоуин.

Днес празникът Хелоуин се свързва със страшни костюми, сладкиши и номера. Зад всичко това обаче стои една твърде интересна история.

Хелоуин води началото си от древния келтски фестивал Самхейн преди повече от 2000 години. Той се отбелязвал ежегодно на 1-ви ноември.

В нощта преди фестивала Самхейн мъртъвците се връщали на земята като духове. За да задържат скитащите души извън домовете си, хората оставяли на прага си храна и вино. Освен това всеки бил маскиран. Така те обърквали душите, които не знаели кого да завлекат в призрачното царство.

Популярността на фестивала Самхейн постепенно отслабва. През осми век обаче християнската църква превърнала празника в Ден на Вси Светии. С течение на времето празникът приел официалното си име Хелоуин – Вси светии.

Най-популярната фраза, която се използва на Хелоуин, е Номер или лакомство. Традицията обаче идва от соулинг и гайзинг. Традицията идва от средновековна Британия. Там на 2 ноември - Архангелова задушница, бедните правели сладкиши, които се наричали соул кейкс - кейкове за душите. В замяна душите се молели за мъртвите им близки. Това се наричало соулинг.

Историята за Хелоуин

Гайзинг пък било, когато млади хора се преобличали в различни костюми и събирали храна, вино, пари и други подаръци. За да им бъдат дадени, те пеели, рецитирали поеми или разказвали шеги. Когато през 19-ти век ирландските и шотландските емигранти в САЩ се събрали в една общност, те комбинирали тези две традиции. Резултатът - номер или лакомство.

В началото празнуващите са залагали повече на номерата отколкото на лакомствата. През 50-та година празникът Хелоуин приема формата, която познаваме днес. Така в края на всеки октомври улиците се изпълват с весели деца, които обикалят, жадни за сладкишчета.

Хелоуин се превърна във втория по комерсиалност празник след Коледа в последните години. Само в Америка се харчат на 2 млрд. долара за костюми и още 4 млрд. за бонбони и сладки изделия за повода. У нас Вси светии също се превръща в един от най-популярните и чествани празници, макар това да не е по вкуса на традиционалистите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати