Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Астрономията стигна до повратна точка с тези снимки на НАСА

Астрономията стигна до повратна точка с тези снимки на НАСА

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Астрономията стигна до повратна точка с тези снимки на НАСА
Снимка: NASA

Американската космическа агенция НАСА разпространи феноменални снимки от сблъсъка на две неутронни звезди. След тяхната среща за първи път е засечено изкривяване на времето и пространството, съобщава BBC.

При сблъска на двете звезди, наречени още пулсари, се е отделил плътен облак от отломки, а сред отделените вещества са някои от най-ценните елементи във Вселената – злато и платина.

Учените са засекли и изкривяване на пространството в резултат от удара между двете мъртви звезди.

Това е нови прозорец за наблюдение на Вселената ни, който ще ни поднесе изненади, каквито не сме и предполагали, че съществуват, казват физикът Стивън Хокинг.

Снимките на НАСА могат да отведат към отговора на хилядолетни мистерии – за произхода на тежките метали във Вселената и за източника на мистериозните радиационни изригвания, които се прихващата от сателитите на Земята.

На теория се предполагаше, че при среща между две мъртви звезди се появяват гънки във времето и пространството, а оттам се появяват и гравитационните вълни заедно с проблясъци на радиация.

За първи път обаче се наблюдава на практика и може да доведе до нови заключения във физиката и астрономията.

Пулсарите са вид звезди, намиращи се в края на своето съществуване. Те са изградени изцяло от неутрони, а плътността им е огромна. Диаметърът им достига до 15 км и се въртят с огромна скорост, достигайки 1000 оборота в секунда.

Звездите се наричат и мъртви, защото са кондензирани, а ядрата им са напълно изгорели. Заради силната си плътността обаче те излъчват радиация, известна и като изригвания на гама-лъчи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати