Мона Лиза има и гола версия! Вижте я тук

Мона Лиза има и гола версия! Вижте я тук

Френски експерти по изобразителното изкуство са открили скица на жена, рисувана с въглен, която поразително прилича на Мона Лиза, а техниката напомня на Леонардо да Винчи. Възможно е това да е голата версия на най-популярния портрет.

Рисунката е била открита в замъка Шантили, намиращ се на 50 километра от Париж.

По чертите на лицето и позата, която е заела жената от скицата, може да се предположи, че това е прочутата Джоконда, но без дрехи. Предполага се, че Да Винчи е нарисувал и двете картини.

По-ранни изследвания върху творчеството на прочутия художник породиха съмнения, че вероятно той е рисувал две версии на Мона Лиза, но до този момент втората картина беше в неизвестност.

Това не е бледо копие. Това е нещо, по което е работено паралелно с Мона Лиза, смята кураторът Матьо Делдик от Лувъра.

Експертът добавя, че скицата с въглена е предварителната подготовка на художника, преди да нарисува масления портрет, който е най-разпознаваемото произведение на изкуството.

Сред доказателствата са физическите прилики между нарисуваните жени, идентичната големина на двата портрета и малките дупчици по краищата на скицата, които може би показват, че е била закачена за платно, на което е прекопирана.

Проучванията до момента са потвърдили, че картината е нарисувана в началото на XVI век и че това е ръката на опитен художник, какъвто е бил Леонардо.

Единствената забелязана разлика между Мона Лиза и скицата са сенките около главата на голата жена. Те са рисувани с дясна ръка, а Да Винчи е бил левичар.

Предстоят обаче още сравнения между двете картини, докато се установи категорично дали това е голата версия на Лиза Джералдини.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати