Втора гравитационна вълна потвърждава най-голямото откритие във физиката

Гравитационни вълни

Втора гравитационна вълна са успели да засекат учените от центъра LIGO и Специализираната обсерватория за гравитационни вълни в Италия. Ясният сигнал е бил отчетен благодарение на три сензора.

Гравитационната вълна е била засечена още на 14 август, но учените не бързали да обявят новината, докато не я сравнят с нейния първоизточник.

Гравитационната вълна идва от сливането на две черни дупки, които са съответно 31 и 25 пъти по-тежки от Слънцето. Те са на разстояние 1.8 милиарда светлинни години от Земята.

Третият сензор в центъра LIGO е бил добавен тази година, като физиците смятат, че чрез него ще се увеличи прецизността при анализа на гравитационните вълни, а колкото по-добър е анализът, толкова по-близо ще са учените до доказването на Теорията на относителността.

Хипотезата за изкривяване на време-пространството, която Айнщайн прави преди 100 години, до миналата година беше само теория. Засичането на първата гравитационна вълна през февруари 2016 година обаче доказва, че геният е бил прав.

Черна дупка

Но пред физиката все още стои въпросът защо сливането на черни дупки се случва по-често, отколкото се предполагаше, и каква точно е тяхната роля за Вселената.

Ако попаднете в черна дупка, нищо не е загубено – може просто да се появите в други Вселена, коментира известният физик Стивън Хокинг.

В последната си лекция Хокинг казва, че черните дупки не са толкова черни, колкото ги представят, и всъщност не са затвори, а вероятни портали към алтернативна Вселена.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати