Марейският човек – феноменът, неразгадан и до днес

Марейски човек
Снимка: AlquemieComAu

В средата на 1998 година австралийски пилот прелита на южна Австралия и става свидетел на феномен, който и до днес остава пълна загадка. В небето близо до град Марее пилотът вижда огромна рисунка на абориген, ловуващ с пръчка.

Фигурата е била дълга 4.2 километра и се разполагала на периметър от 28 километра, което я прави най-големия геоглиф в света. Предвид тези размери тя може да се види изцяло само на 1000 метра височина.

За разлика от останалите геоглифи, за които е сигурно, че са създадени от древни цивилизации, тази край град Марее е била създадена през последното десетилетие.

Според оглед на специалисти през 1998 година фигурата е била на не повече от 18 години, като за създаването и са положени огромни усилия.

Най-интересното е, че човекът, който го е направил, е работил между 4 и 8 седмици, а никой не го е забелязал. Геоглифът е създаден в пълна тайна и няма нито един свидетел, който да разкрие посланието му.

Марейски човек

Външните линии на фигурата са около 30 сантиметра, а са дълбоки около 35. Затова учените смятат, че е използван булдозер, с който многократно са правени едни и същи очертания.

Булдозерът трябва да е изминал около 400 километра и е изгорил над 300 литра гориво, докато приключи с фигурата.

Тя е в перфектни пропорции, което показва, че изображението е създадено или от художник, или от човек с набито око. Първо е направена скица, а след това чрез сателитна програма контурите са очертани върху терена.

Перфектното координиране с географската дължина и ширина доказва, че човекът е имал и геодезични умения.

Марейския човек

При първото проучване на Марейския човек в близост до фигурата са открити американски флаг и бележка, свързана със сектата Клонка Давидова, чийто религиозен център в Тексас е бил атакуван от ФБР по това време.

Това провокира първата теория, че геоглифът е създаден от американец, но по-далеч не се стига, а посланието на огромния абориген все още е мистерия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати