До век човечеството може да изчезне заради климатичните промени

Климатични промени

Човечеството може да бъде унищожено от ужасяваща промяна на климата през следващите 100 години. Шокиращото твърдение е на американски изследователи, които смятат, че възможността за края на познатата ни цивилизация е 1 на 20, като шансовете се увеличават с всяка изминала година.

По схемата на апокалипсиса, която те са създали, края на човечеството ще дойде в резултат, по техни думи – ниско ниво на вероятност с голямо въздействие, в рамките на век.

Според изследователите увеличение на световната температура по-голямо от 3 градуса ще има катастрофални ефекти, като това ще отнеме милиони човешки животи. Покачат ли се градусите с 5 обаче, хората и животът, какъвто го познаваме, няма как да оцелее.

Реално погледнато хората си мислят, че 5% вероятност нещо да се случи са пренебрежително малки. Простата аритметика обаче показва, че това е равносилно на шанс 1 към 20. Ако ви кажат например, че такава е вероятността самолетът, на който се качвате, да се разбие, ще полетите ли с него, казва водещият автор на изследването Верабахран Раманатън, професор по климатичните и атмосферни науки в Калифорнийския университет.

Суша

Ученият и екипът му извършили изчисления, за да разберат какво ще се случи, ако температурите се покачат в различна степен в периода 2020-2100 година. Резултатите били изключително стряскащи, дори и за най-закоравелите експерти.

Тяхната оценка на риска произтича от целта, посочена в Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г. Във френската столица световните лидери се споразумяха, че човечеството трябва да се стреми повишаването на средна световна температура да не преминава 1 градус.

Глад

Целта обаче е трудна за постигане. Анализи показват, че всяка година градусите скачат с по 1.5, което учените определят като много опасно. Според изчисленията на американските учени повишаването на температурата с 3 градуса ще доведе до рязко повишаване на океанските нива. Това ще причини огромни наводнения и много от мегаполисите по света ще се окажат под вода. Изчисленията им сочат, че жертвите от това ще бъдат между 850 милиона и 2 милиарда души.

Що се отнася до повишаването на температурите с 5 градуса, учените смятат, че освен големите наводнения ще има масов мор по животни и растения, и съответно невиждан глад и в края на краищата ще настъпи краят на човечеството.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати